På Sct. Georgs Dag 2023 samles vi for at mindes og for at tænke fremad. Spejdernes skytshelgen giver os modet til at kæmpe for fred og frihed. Vi kan og vi vil være med til at skabe en fredelig verden. Krig og stridigheder mellem lande og grupper finder sted hver dag. Det er i relationer og kommunikation, vi opbygger fredelige venskaber. Relationerne skal være ærlige og åbne for at munde ud i en holdbar fred.

Husker du, hvordan det føltes at sidde ved lejrbålet med den mørke skov som bagtæppe? Varmt, trygt og rigtigt. Du sad jo sammen med gode kammera- ter. I havde haft mange udfordringer i løbet af dagen, men nu falder der ro over gruppen. Du vidste, at de, der sad ved din side, ville dig det godt. Og I sang sammen.

Følelsen fra lejrbålet kan vi også genkende i vores gilder. Vi er blevet ældre, måske en lille smule mere forstandige, men vi vil fortsat have fællesskabet med andre. Så hvordan gør vi det i dag? SMS? Mail? Facebook? Tænk om vi tog telefonen lidt oftere, lyttede til stemmen og tonen i den anden ende for på den måde at være lidt nærmere hinanden i samtalen. Vi har jo så meget brug for hinanden! Nogle er gode til at skrive breve, og det giver så meget at kunne læse noget igen og igen, også selv om det bare er et par linjer på et postkort. Vi har brug for at mødes og tale sammen. Byde nye venner indenfor til vores møder. De har også brug for fællesskab!

Vi har spejdervenner i mange lande. Vi tænker ofte på dem, når vi hører ny- heder fra forskellige steder. En del af os har været så heldige at kunne være med til internationale møder af forskellig art, at uddybe vores venskab og få en større viden om forskellige lande og kulturer. Hvor fantastisk et ansvar vi har for at dele dette med os, at indvi flere i den rigdom, som internationale kontakter giver!

Lad Fredslyset lyse for os! Det giver også et fællesskab mellem mennesker i mange lande. Tal sammen om, hvad fred indebærer, og hvad vi skal gøre for at freden kan blive mere synlig.

Mellan hjärtan är vägarna långa.

Skänk gemenskap med vårt liv

Låt oss fatta fast varandras händer

Låt oss bygga broar mellan länder

Mellem hjerterne er vejene lange

Skænk fællesskab med vort liv

Lad os tage hinanden fast i hænderne

Lad os bygge broer mellem landene

Fra: Skymning rår, tekst af Tore Littmarck

link til den smukke sang, der citeres: https://mycketmerascout.bandcamp.com/track/skymning-r-r

Gunilla Engvall

Tidl. landsgildemester Sverige

Sct. Georgsbudskabet skrives på skift af landene i NBSR – Nordisk Baltisk Subregion: Island, Norge, Sverige, Litauen og Danmark.